Wat doet een aannemer?

RenovatieEen aannemer is een zelfstandige ondernemer met als taak datgene uit te voeren dat een architect heeft ontworpen. Hij zorgt dus feitelijk voor de gehele bouw, verbouwing of renovatie van uw woning, van het allereerste begin tot het eind. De aannemer krijgt de opdrachten veelal via de architect of anders via de eigenaar. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren via een aanbesteding, maar ook op uitnodiging of middels een onderhandse opdracht. In sommige gevallen werkt de aannemer volledig vanaf de bouwtekening. Het woord ‘aannemer’ geeft dan ook exact weer wat zo iemand ook doet: het aannemen van werk.

Bij het bouwen, verbouwen of renoveren van een woning of een gebouw komt ontzettend veel bij kijken. Het daarom ook belangrijk om een goede aannemer te kiezen. Hebt u een catalogus woning gekocht, dan wordt de aannemer normaal gesproken gekozen door de aanbieder van die woning.

Contract
Een aannemer sluit altijd een contract af met de opdrachtgever zodat alle financiële en overige afspraken eenduidig vastliggen. Zowel de opdrachtgever als de aannemer weten dan ten allen tijde exact waar ze aan toe zijn. In zo’n overeenkomst staat bijvoorbeeld hoe lang de bouw gaat duren en wat de kosten zijn.

Volledig aansprakelijk
Een aannemer neemt soms onderaannemers in dienst omdat hij niet alle werkzaamheden zelf kan uitvoeren. Deze onderaannemers zijn veelal gespecialiseerd op een bepaald gebied en richten zich dan ook puur op een speciaal onderdeel van de bouw. Denk bijvoorbeeld aan stukadoors, schilders en tegelzetters. De aannemer zelf is en blijft echter altijd aansprakelijk voor het eindresultaat. Neemt u als opdrachtgever echter zelf derden aan, dan bent u zelf verantwoordelijk. Mocht u derhalve zelf iets willen uitbesteden, dan moet u dat van te voren zorgvuldig met de aannemer bespreken en op papier zetten.

Verzekeren
Tijdens de bouw van de woning draagt de aannemer het volledige risico. Zodra de woning wordt opgeleverd draagt u echter zelf het volledige risico en moet u zelf uw woning of pand verzekeren.