Wanneer heeft een woning onderhoud nodig?

Zoals u weet heeft elke woning onderhoud nodig. Dit onderhoud kan bijvoorbeeld het dagelijks onderhoud zijn. Dagelijks onderhoud is bijvoorbeeld als het water niet meer uit de gootsteen wegloopt, een raam niet meer open wil of een deurkruk los zit. Naast het dagelijks onderhoud heeft een woning of pand ook grootonderhoud, gepland onderhoud, nodig. Grootonderhoud is bijvoorbeeld al het schilderwerk buiten, het vervangen van een dak of het vervangen van een kozijn of deur.

Grootonderhoud
Sommige dingen van grootonderhoud is ruim vooraf te plannen. Zo is er bijvoorbeeld de algemene vuistregel dat elke woning ongeveer iedere 4 of 5 jaar opnieuw geschilderd moet worden. Hoe vaak dit precies is, is afhankelijk van een aantal factoren zoals de ligging van uw woning (bos, zon, schaduw, en dergelijke), kleur van de verf en niet te vergeten de kwaliteit van de verf en de kwaliteit van hoe het geverfd is. Een aannemer kan u dat exact vertellen.

Andere dingen, zoals het vervangen van een dak of een kozijn, is niet altijd van te voren te plannen. Van te voren kan er wel worden gezegd dat een kozijn pas na bijvoorbeeld 30 jaar hoeft te worden vervangen, maar als het schilderwerk niet goed is, moet het kozijn veel eerder worden vervangen. Daar komt u pas achter tijdens het schilderen of tijdens de controle van uw woning of pand.

Controle van de woning of pand
Uw woning of pand moet regelmatig worden gecontroleerd om te kijken hoe het gesteld is met uw woning en of er eventueel (extra) onderhoud nodig is. Dit kunt u natuurlijk zelf doen, maar de kans is groot dat u niet precies weet waar u allemaal precies op moet letten en dat u daarbij belangrijke zaken over het hoofd ziet. Een aannemer kan deze controle ook voor u doen. Dit heeft als voordeel dat een aannemer exact weet waar hij op moet letten en wat de eventuele zwakke plekken van uw woning of pand zijn. U kunt dan op tijd de nodige dingen vervangen en dit kan u heel veel kosten besparen.