Is een aannemer verplicht?

Op de vraag of een aannemer tijdens de bouw, verbouw of renovatie verplicht is kunnen we heel kort zijn: nee. Het is niet verplicht voor de bouw, verbouw of renovatie van uw woning of pand een aannemer in dienst te nemen. Maar of het ook verstandig is om alles zelf te willen doen en zelf voor aannemer te spelen is maar zeer de vraag.

Groot avontuur
Als u wilt gaan bouwen of renoveren dan staat aan het begin van een groot avontuur. Er komt heel wat bij kijken. Misschien wel meer dan u in eerste instantie zou denken. Denk maar eens aan de financiering (lening of eigen geld), de architect, hoeveel grond heb je nodig, welke bouwmethode, welke stijl, welke kleuren, welk….. en ga zo nog maar een tijdje door. Het is dan ook geen wonder dat niet iedereen zo’n avontuur aan durft of wil gaan. Al deze werkzaamheden neemt de aannemer voor u uithanden. Naast deze werkzaamheden draagt de aannemer ook nog eens de volledige verantwoordelijkheid van de bouw of verbouw tot de uiteindelijke definitieve oplevering. Gaat er tussentijds iets niet helemaal goed tijdens het bouwen, dan hebt u daar dan ook niet de kopzorgen van.

Juiste kennis en bekwaamheden
Een aannemer beschikt over de juiste kennis en vakbekwaamheid om het bouwen, verbouwen of de renovatie van A tot Z uit te voeren. Daarnaast kan de aannemer op elk gewenst gebied de juiste onderaannemers in dienst nemen om een bepaald klusje te klaren zoals bijvoorbeeld het verven, betegelen van de badkamer of het aanleggen van een CV-installatie.

Natuurlijk kost een aannemer geld, maar dat bekent niet automatisch dat u ook duurder uit bent met een aannemer. Tenzij u echt alles van het begin tot het eind volledig zelf kunt uitvoeren zult u ook onderaannemers of andere bedrijven moeten aanstellen om bepaalde klussen te klaren, waarbij uzelf ten allen tijden zelf de volledige verantwoordelijkheid draagt. Ook zult u zelf de volledige planning moeten doen en zelf moeten waken voor onnodige wachttijden. Als er dus iets misgaat, dan draait u zelf voor de ellende en de kosten op. Een aannemer neemt u al deze werkzaamheden en al deze zorgen uit handen.

Een aannemer: niet verplicht, wel aan te raden
Dus: is een aannemer verplicht als u wilt bouwen of renoveren? Nee, maar het is absoluut handig en zeker aan te bevelen.